Keramiek: Eye-catchers in je interieur

  • Geplaatst op
  • Door Pot & Vaas
Keramiek: Eye-catchers in je interieur

Je realiseert je vaak niet dat er niet zomaar een potje wordt gebakken in Verweggistan. Het vervaardigen van een geglazuurde keramische pot is een intensief, natuurlijk en handmatig procedé. We geven je graag een glimps in de keramiekkeuken van onze buitenlandse ateliers waar ambachtslieden met liefde, toewijding en geduld de mooiste creaties maken.

Handgemaakte keramische vazen: Eyecatchers in je interieur

Ze staan te pronken in het interieur en zijn ware eyecatchers: Handgemaakte keramische vazen. Conisch van vorm, rond of met een opstaande kraag, in allerlei formaten. Krachtig van uitstraling, intens van kleur en delicaat in afwerking.

Je realiseert je vaak niet dat er niet zomaar een potje wordt gebakken in Verweggistan. Het vervaardigen van een geglazuurde keramische pot is een intensief, natuurlijk en handmatig procedé. We geven je graag een glimps in de keramiekkeuken van onze buitenlandse ateliers waar ambachtslieden met liefde, toewijding en geduld de mooiste creaties maken, speciaal voor Pot & Vaas.

Toewijding en geduld

Pot & Vaas werkt nauw samen met ambachtslieden in het Verre Oosten die 3 verschillende typen klei gebruiken als grondstof. In grote aardebassins worden de verschillende soorten gemixt om consistentie in materiaal en kwaliteit te kunnen waarborgen. Ambachtslieden vullen mallen met de gemixte klei en modelleren zo het uiteindelijke product. Wanneer de pot uitgehard is en de mal verlaat moet deze 24 uur rusten en zal de vorm zo’n 19% slinken. Vervolgens krijgen de vazen een beschermende onderlaag en worden ze voor de eerste keer geglazuurd. Glazuur is een laagje glas en glas is feitelijk zand waaraan natuurlijke pigmenten worden toegevoegd voor de kleurvorming. Het glazuur is een zogenaamd reactief glazuur wat wil zeggen dat de verschillende tinten dégradé overlopen van licht naar donker. Na het laagje glazuur moeten de potten weer drogen om vervolgens voorzichtig in de oven gestapeld te worden. Bij een temperatuur van 1200 graden Celsius gloeit de klei en smelt het glazuur.

In Vietnam worden potten geglazuurd in op vuur gestookte ovens met lokaal rubberhout als brandstof. De hoge temperatuur waaronder de vazen gebakken worden zorgt er uiteindelijk voor dat de pot zo ontzetten hard wordt dat je er nadien met de beste wil van de wereld geen gat meer in kunt krijgen. Daarom zit er standaard een gat in de bodem zodat je de potten ook in de winter met een gerust hart buiten kunt laten staan.

Eén productiecyclus duurt 10 dagen en wordt met de nodige toewijding en geduld volbracht. 

Meer dan alleen inkopen

Met enige regelmaat bezoeken we de ateliers en fabrieken om nieuwe modellen en collecties te bekijken, de banden met de artisans warm te houden en nieuwe samples te laten maken. In de loop der jaren hebben we een prettige, open samenwerking opgebouwd met onze leveranciers.

De werkomstandigheden in het atelier zijn goed voor elkaar en duurzaamheid en MVO worden nagestreefd. Zo is er voor de kinderen van de arbeiders een Spaarloonregeling opgesteld en krijgen zij de mogelijkheid school te volgen. We doen meer dan sec inkopen en dragen bij aan de leefomstandigheden van de lokale bevolking.

De charme van handwerk

Al onze keramische producten worden met de hand gemaakt en daarom is elke pot of vaas uniek. De glazuurlaag kent verschillende variaties die de pot een geheel eigen look en karakter geeft. Er zijn nooit twee exact dezelfde exemplaren want de hitte van de oven bepaalt de kleur. De oven is een lange tunnel waarin boven, onder, voor of achter verschillende temperaturen heersen. Zo kan blauw variëren van diepdonkerblauw tot helder turquoise. Kleur is afhankelijk van de positie van de pot in de oven. Dat is de charme van handwerk.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »